El compositor d’aquest tema, Miles Davis, va ser un dels músics de jazz més importants, innovadors i influients del món. Al llarg de la seva vida va estar al capdavant de totes les evolucions estilístiques que anava patint el jazz.
Història del So What.
Estructura de la cançó:
En aquesta cançó passa igual que en el Bags’ Groove i que en moltes altres composicions relacionades amb el jazz: comença un tema que es repeteix varies vegades, enmig hi ha la part improvitzada i per acabar es torna a repetir el tema. Fixem-nos ara com és exactament l’estructura del So What.
El tema, tal i com podem comprovar en la següent partitura, està format per 8 compassos i la melodia sempre està acompanyada pel mateix acord.
Si mirem el següent musicograma veurem que el tema es repeteix 4 vegades al principi i 4 vegades més al final. La particularitat, però, és que a la tercera vegada enlloc d’interpretar-se en to de re menor ho fa en mi bemol menor. Entremig hi ha una improvisació que segueix el mateix esquema.
Ara, anem a revisar l’estructura de la cançó escoltant al propi Miles Davis actuant en directe en un programa de televisió, junt a un grapat de grandíssims músics.
Practica amb el Play-Along
Aquí us deixem el Play-Along de la cançó So What perquè pogueu practicar amb la flauta sobre la base musical. Esperem que la gaudiu molt!
Et vols divertir inventant una lletra?
Amb la finalitat d’aprendre millor el ritme del tema (que comença a contratemps i de vegades costa d’interioritzar) us proposem que entre tots els i les alumnes de la classe inventeu una lletra que s’ajusti a la melodia i la canteu fins a ternir la melodia ben interioritzada. Ja veureu com després podreu sonar la flauta amb molta més facilitat.
Exemple de lletra:
M'agrada aprendre a tocar jazz
Que és una música molt bona
M'agrada aprendre a tocar jazz
Junts a l'escola.